Perhepäivä 2024 Iitin kunta
Pääkirjoitus1.6.2023 05:00

Maailma tarjoo parastaan

Lumimarja Tirronen

Yksi viime kesän soitetuimmista kappaleista radiossa oli Olli Halosen Suomen kesä.

En ihmettele kappaleen suosiota lainkaan. Siinä kiteytetään melko osuvasti tämän pohjoisen elämämme keskeinen ulottuvuus.

On pitkä, pimeä ja ankara talvi, jonka me pohjoisen pallonpuoliskon pohjoisimman osan asukkaat selätämme joka vuosi. Osaamme myös nauttia talvesta, niin kuin muistakin vuodenajoistamme.

Yksi on silti odotetumpi kuin muut. Kesä on Suomessa lyhyt, mutta sitäkin arvokkaampi.

Se kajastelee mielemme reunamilla koko talven ajan: muistikuvat ja haaveet auringon lämmöstä ja valosta, puiden vihreydestä ja vehreydestä, lintujen viserryksestä ja veden liplatuksesta.

Toiset haaveilevat mökkilaiturilla makoilusta, toiset kesäfestareista tai kulttuuritapahtumista.

Jollekin kesän tuo ensimmäinen tötteröjäätelö tai mansikkarove, toiselle terassilla nautittu huurteinen.

Iitti on kesäpaikkakunta niin kuin niin moni muukin Suomen paikkakunta. Uskallan väittää, että sama pätee Jaalaan.

Tarkoitan tällä sitä, että vaikka Iitissä pystyy elämään varsin hyvää elämää ympäri vuoden, parhaimmillaan Iitti on kesällä. Kauneimmillaan, vilkkaimmillaan, sosiaalisimmillaan. 

Ihmiset ryömivät esiin talvipesistään ja tapaavat taas toisiaan toreilla ja turuilla, kesäkahviloissa ja terasseilla, tapahtumissa ja juhlissa.

Kesäasukkaiden myötä alueen väkimäärä kasvaa merkittävästi, mutta myös paikalliset aktivoituvat kesän tullen. Kulttuurielämä kukoistaa, museoautot kaivetaan talleistaan liikenteeseen ja liikuntamahdollisuudet moninkertaistuvat kesälajien myötä.  

Iitinseudun Kesälehdessä näkyy tämä paikkakunnan jokakesäinen virkoaminen. Lisäksi lehdessä näkyy se, että alueen yritys- ja palvelutarjonta on viime vuosien haasteista huolimatta todella monipuolista.

Yrittäjillä ei ole ollut koronavuosina eikä niiden jälkeenkään helppoa, ja kesäasukkaat tuovat odotetun piristysruiskeen moneen palvelualan yritykseen.

Iitinseudussa on tapahtunut iso muutos sitten viime kesän. Avasimme vuodenvaihteessa tämän jatkuvasti päivittyvän verkkolehtemme.

Se on tuonut uutisointiin nopeutta ja ketteryyttä, ja Iitinseutuakin tehdään nykyään verkko edellä, kuten suurinta osaa Suomessa ilmestyvistä sanomalehdistä.

Kaikki paperilehden sisällöt ovat nykyään luettavissa myös verkosta. Pelkkä digitilaus on huomattavasti edullisempi kuin paperilehden sisältävä täystilaus.

Toivotamme uudet tilaajat lämpimästi tervetulleiksi lehtemme sisältöjen pariin! 

Niin se Olli Halosen laulu. Sehän alkaa näin:

Suomen kesä kestää hetken aikaa vaan
Mut sen hetken maailma tarjoo parastaan
Me näistä öistä kovaa hintaa maksetaan
Ku lopun vuotta pimeydessä palellaan
Facebook